Zondagnamiddag wordt in Olen op de Industrieweg een SAVE-bord ingehuldigd. De vereniging van Ouders van Verongelukte kinderen herdenkt daarmee de op 19-jarige leeftijd verongelukte Jeroen Vansantvoort.

Een SAVE-bord voor Jeroen Vansantvoort

Jeroen Vansantvoort kwam op 16 november 2009 om het leven bij een verkeersongeval te Olen. Jeroen was op dat moment 19 jaar.

De inhuldiging gaat door op 16 september 2012 om 15u00.

De SAVE-borden

Vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) plaatst SAVE-borden op de plaats waar een kind of jongere onder de 26 jaar om het leven kwam ten gevolge van een verkeerongeval. SAVE staat voor Samen Actief voor een Veilig vErkeer. Een SAVE-bord heeft een dubbele functie: enerzijds is het een aandenken voor de familie aan het kind dat zij verloren en anderzijds een blijvende herinnering aan de verantwoordelijkheid die we allen dragen op het gebied van verkeersveiligheid. Een SAVE-bord wordt onthuld tijdens een herdenkingsmoment dat OVK samen met de familie organiseert. Het is een moment voor de familie om nog eens bij elkaar te komen met vrienden en kennissen en samen stil te staan bij de dood van hun zoon of dochter.
Het SAVE-bord voor Jeroen zal het 199ste zijn in België, het 146ste in Vlaanderen en 50ste in de provincie Antwerpen. Het is het eerste SAVE-bord in gemeente Olen.

De SAVE-acties

De SAVE-borden maken deel uit van een breder SAVE-project. Om het aantal verkeersslachtoffers te doen dalen, wil OVK zowel het brede publiek als de overheden sensibiliseren. Voor het brede publiek is er het SAVE-charter voor de weggebruiker, dat iedereen kan ondertekenen. Dit charter bestaat uit zeven gedragsregels voor een veiliger verkeer. OVK heeft sinds kort ook een SAVE-charter voor steden en gemeenten. Dit geeft lokale besturen de kans om zich, doormiddel van een concreet actieplan, te engageren voor meer verkeersveiligheid op hun grondgebied.

OVK

Ouders van Verongelukte Kinderen is een nationale lotgenotenvereniging die op dit moment helaas al 1700 leden telt. De organisatie werd opgericht door verschillende gezinnen van verongelukte kinderen en bestaat sinds 1995. De lotgenotenwerking bestaat erin dat ouders andere families vergezellen op de lange weg van hun rouwverwerking. Door naar elkaar te luisteren en met elkaar te spreken, vinden de ouders en broers en zussen begrip voor hun situatie en hun gevoelens. Families kunnen elkaar ontmoeten tijdens verschillende activiteiten, zoals praatgroepen, wandelingen en een nationale dag.

Voor meer informatie, kijk op: http://www.ovk.be en http://save.ovk.be
Met vragen kunt u tijdens de werkuren terecht bij Sofie Hoenkamp (sofie.hoenkamp@ovk.be of 02 421 65 86).